Josefine Ottesen

CMSimple plugin: Slider for Gallery
© simpleSolutions

Slægtens offer

Ekstramateriale her

SLÆGTENS OFFER 

foregår i 1094-95 på Svendborg-egnen og handler om 13-årige Ragnhild, der er i konflikt med sin slægt og sin tid. Ragnhild vil ud og sejle og drive handel ligesom sin far. Men farmoren ønsker Ragnhild giftet bort til sønnen fra nabogården. Ragnhild nægter at trolove sig med den brutale unge mand, men må hurtigt sande, at der ikke er nogen hjælp at hente. Slægten går forud for alt. Ragnhild må enten føje sig eller bede til Jesus eller Frøj i håb om, at en af dem måske vil høre hende…

Tekstuddrag:
Slægtens offer, Høst 1094
En orange høstmåne spejlede sig i søens sorte overflade, da Ragnhild forsigtigt gik ned ad den glatte stensliske. Det kolde vand gav hende gåsehud, og kanten på særken var allerede våd. Hvor langt skulle hun gå ud? Hun kiggede tilbage på sin farmor, der stod i det gamle, åbne hellighus på søbredden. Kraftfuldt lod den ældre kvinde takkehymnen klinge ud over søen, mens hun hældte en blanding af mælk og blod fra den ofrede gris ned over den høje, slanke Frøjsten.
              Ragnhild sang tøvende med på bønnen til Frøj, som hendes farmor havde forsøgt at lære hende. De fleste af ordene lød mærkelige og uforståelige, men den gamle, der var Frøjs sejdkone, havde sagt, at hun ikke skulle tænke over sangene, men bare lære dem udenad. Sådan havde hun selv lært dem af sin mor, der havde lært dem af sin mor og så videre så langt tilbage som gården havde ligget ved bredden af Frøjssøen.
              Ragnhild var egentlig for ung til at være den, der ofrede til guden, men uanset hvilke gaver, hendes farmor havde kastet i søen, havde høsten været elendig de sidste otte år. Når det skulle regne, var det tørke, når der var brug for sol, stod vandet ned i dagevis. Om sommeren var det koldt, og om vinteren alt for varmt. Måske var guden træt af at høre på en gammel kone, havde hendes farmor sagt, da hun pressede kransen af løv fra røn, hyld og hassel ned om sin sønnedatters hår.  Frøj havde altid holdt af unge jomfruer, tilføjede hun, selv om Ragnhild strengt taget stadig var et barn. Hun havde endnu ikke fået sine blødninger.
              En let gysen krøb op langs hendes rygrad ved tanken om, at man i tidligere tider ofrede unge kvinder i søen som en gave til guden. Godt, hun ikke levede den gang. Nu var det heldigvis anderledes, for de gamle guder var blevet drevet bort af Jesus Kristus. Vor Herre var en meget stærkere gud, sagde Asser Præst, når den gamle ellers ikke var så drukken, at han i stedet fablede om Oden, der red med sine krigere gennem skoven om natten.

 

Tilbage til toppen


Forfatterens kommentarer:

Forside til 1. udgave  

Siden jeg var barn har jeg været meget optaget af historie, og da jeg i begyndelsen af 00'erne blev opfordret til at skrive en historisk roman, tog jeg imod tilbudet. Min plan var at skrive en hel serie på ti bind, der alle tog udgangspunkt i det sydfynske, hvor jeg selv bor, men det blev kun til Slægtens Offer og I Vendernes Vold :-)
Jeg havde nemlig regnet med at skrive nogle relativt kort bøger, men jeg blev så optaget af research og de spændende begivenheder, der åbnede sig for mig, så hvert bind tog meget længere tid, end jeg havde forestillet mig.

nach oben