Bersærk


CMSimple plugin: Youtube © simpleSolutions

illustreret af Angelica Inigo

Pigen Tora har det svært. Hun er høj og stærk og har et hidsigt temperament. Det er ikke nemt, når en pige helst skal være blid og smuk.
Men Tora er anderledes, og da hun finder ud af, at hendes far havde helt særlige evner, giver det hele lidt mere mening. Det bringer Tora ud på en farefuld færd, hvor hun for alvor for brug for sine kræfter.

Bind 1: Trolden
Bagsidetekst: Vreden gløder i Tora. Hun prøver at holde den nede, men hun kan ikke. Den slikker som ild gennem hende. Hun hader Astrid, der har alt.

Tora bor hos sin morfar, kong Ingvar, sammen med sin moster Gertrud og sin kusine, Astrid. Gertrud og Astrid behandler hende dårligt. De siger, hun er en trold. Og at hun ikke kan styre sin vrede. Men Oleg vil gerne hjælpe Tora. De træner med sværd. Men en dag går det galt, og Tora må flygte.

 Bind 2: Hævn
Bagsidetekst: Oleg går til siden. Hun retter et slag imod ham. Han viser slaget væk med sin klinge. Hvorfor slår han ikke igen? Det gør Tora vred. Lege han bare med hende?

Tora er flygtet ud i skoven. Hun er vred. Alle behandler hende dårligt. Hun vil have hævn. Hun bliver i skoven hele sommeren og stjæler fra dem, der rider forbi. Men en dag finder Oleg hende. Han kender til hendes vred. Og han kender Tora.

 

 

 

 

 

 

 

Bind 3: Bersærkerblod
Bagsidetekst: Da hendes tante er væk, går Tora i gang med at spinde. Hele dagen husker hun på at trække vejret dybt. Hun lader sine øjne hvile på tenen. Den drejer rundt og rundt. Tråden bliver længere og længere.
Tora er blevet fanget og bragt tilbage til kong Ingvars gård. Ingvar vil lære hende at styre vreden. Hun skal være tålmodig og spinde en lang tråd. Men det er svært. Den knækker hele tiden. Og Tora søler sig stadig som en trold. En trold, som ingen vil have. Men måske er sandheden om hende en helt anden?

 

 

 

 

 

 

Bind 4: Over Havet
Oleg lader sin hånd hvile mod den gyldne plade. Der er indridset tre spiraler. Tora kan mærke hans hånd mod sit bryst.

”Ved din mors smykker sværger jeg. Jeg lover aldrig at sige, at du er en pige.”

Tora vil til Samsø. Hun vil hente sin fars magiske sværd, Tyrfing. Det er hendes arv. Men hun vil ikke rejse som en pige. Piger er søde og svage. Det er nemmere at rejse som mand. Men selv som mand er det en farlig tur. Heldigvis tager Oleg med.

 

 

 

 

 

 

Bind 5: På Togt
Bagsidetekst: ”Mine mænd er nødt til at frygte mig, ellers har de ikke respekt for mig.”
”Har du respekt for dig selv?” spørger Oleg.
”Det er nemt for dig at sige.” Tora rejser sig. Hele hendes krop værker. Sådan er det altid, når hun har været vred. ”Du er søn af en konge. Ingen har hånet dig.”

Tora er blevet vikingernes leder. Men det er ikke nemt. Vikingerne vil ikke gøre, hvad hun siger. De vil hellere plyndre og bringe rigdom tilbage til deres by. Tora må gøre noget for at sætte sig i respekt og bevise, at hun er en værdig leder.

 

 

 

 

 

Bind 6: Tyrfing
Bagsidetekst: Toras hjerte banker hårdt. Bu står hun i åndernes rige. Foran hende ligger Arngrims høj. En stor sten ligger foran gravens åbning. Hun råber: ”Arngrim Bersærk, din datter,Tora, kalder dig. Jeg kommer for at hente Tyrfing.
Tora er endelig nået frem til Samsø og sin fars grav. Nu skal hun hente Tyrfing. Men er hun værdig til at svinge det magiske sværd? Kun en sand kriger, der kan tøjle sin vrede, kan løfte den magiske arv. Og måske endda åbne sit hjerte og finde lykken.

Forfatterens kommentarer:
I de nordiske sagn og heltefortællinger er det også historier om piger, der er stridbare og som går deres egne veje, og historien fra Oldtidssagaerne om Hervør, der har arvet sin fars bersærkerblod og som opsøger de døde for at få sværdet Tyrfing, har altid fascineret mig. Jeg har arbejde med fortællingen i flere sammenhænge og altid haft lyst til at folde historien ud. Det var imidlertid ikke helt så let, som jeg havde troet, for mens jeg skrev gik det op for mig, at der altså ikke findes ret mange historier om rasende piger. Der er efterhånden flere fortællinger om kvinder, der bliver krigere ,men historier om piger, der ikke kan styre raseriet, fandt jeg ingen af. Så selv om vi på mange måder ligestiller kønnene, så er bersærkergang og glødende raseri åbenbart noget, der kun er for drenge. Jeg var selv meget, meget hidsig som barn, så jeg havde nemt ved at forestille sig, hvordan Tora havde det. Jeg ville ønske, at denne historie havde været en del af min egen læseoplevelse som barn, så havde jeg måske ikke følt mig helt så skamfuld og alene, når vreden løb af med mig.