Josefine Ottesen

CMSimple plugin: Slider for Gallery
© simpleSolutions

Fjenden:

 Mens borgerkrigen rasede i Danmark i 1100-tallet, angreb de vendiske stammer kysterne langs Østersøen. Venderne var et slavisk folk, der indvandrede fra Rusland omkring år 500. De bosatte sig ved kysterne i det område, vi nu kalder Nordtyskland, Polen og De Baltiske lande. Dengang var området et ubeboet sted med moser, søer og urskov.

Venderne levede primært af fiskeri, men var også gode bønder og jægere.

Oprindelig var de vendiske stammer rytterfolk, og hesten blev ved med at have en vigtig betydning for dem. At have gode heste og udsmykket rideudstyr var en måde at vise sin rigdom på.

I 1100-tallet boede de fleste vendere i små landsbyer med gårde og håndværkerhuse, men der var også større handelscentre, hvor der blev fremstillet finere ting indenfor smedearbejde, læderarbejde, træarbejde, keramik og smykker. Især var venderne kendte for deres keramik, der var et kvindehåndværk. Deres krukker blev solgt i hele Østersøområdet og deres teknik efterlignet bl.a. i Danmark, hvor der er mange arkæologiske fund. Se mere her: http://www.aabne-samlinger.dk/venderprojekt/oesters_keramik.htm

 Venderne var også sørøvere, men det var alle andre folkeslag langs kysterne også. Man plyndrede og overfaldt både til lands og til vands og tog hinanden til fange. Fangerne blev brugt som trælle, og at blive taget som træl kunne overgå enhver - man skulle bare være det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Så venderne tog kristne danskere som trælle, og danskere tog hedenske vendere som trælle. Trælle blev behandlet som det passede ejeren. En træl havde ingen rettigheder, og det var også uden konsekvens at slå dem ihjel.

Venderne vedblev med at tro på deres egne mange guder, selv efter de fleste af deres naboer var gået over til kristendommen. De fastholdt også skikken med menneskeofre. Som regel var det trælle, der måtte lade livet, og var det en kristen, var det efter nogle kilders mening endnu bedre, for de hedenske guder elskede kristent blod, fordi det smagte så godt...

 

nach oben