Golak - i bogrummet

Golak - i bogrummet

Det døde land 1: Golak
Høst & Søn, udg. 2008, 323 sider
 
Anmeldt af: Silas
 

”Det døde land” handler om drengen Jonah, der er meget opfindsom, nysgerrig og har en skarp tunge, hvad der også giver ham mange problemer.
Jonah lever i en fremtidsverden, hvor energiresurserne er ved at slippe op, og de forskellige lande kæmper om de sidste af dem. Folkene fra Jonahs by er flygtet fra det hele, og har startet et middelalderligt bysamfund langt væk fra alt andet, hvor f.eks. fremskridt og opfindsomhed betragtes som ondt, og hårdt arbejde og at prise den almægtige er det der værdsættes mest.

Det overordnede tema i bogen er nok, hvordan at Jonah bliver behandlet af de andre i byen, og finder ud af nogle af byens mørkeste hemmeligheder. F. eks. bliver han i starten behandlet med mistro af nogle pga. hans opfindsomhed og nysgerrighed. Desuden kan Jonah ikke holde sin spidse bemærkninger for sig selv, f.eks. syntes han at det er latterligt at kvinderne ikke har nogen rettigheder, og at de gamle fra rådet (dem der bestemmer i byen) gifter sig med de yngre og smukke kvinder, mens de unge mænd mange gange må nøjes med ældre kvinder(enker).

Jeg syntes at bogen er okay, men den er desværre temmelig langtrukken nogle steder. Dog er det også nogle sjove indfald i starten i form af Jonahs spydige bemærkninger. Jeg kan også meget godt lide verdenen de lever i(selve historien med krigen om energiresurserne), men det lader til at det meste af det spændende i den verden allerede er sket med f.eks. landsbyboernes liv, før de kom til byen.