Josefine Ottesen

CMSimple plugin: Slider for Gallery
© simpleSolutions

Genfødt - Fyns Amtsavis og Fyns Stiftstidende

Fyns Amtsavis

Af Iben Friis Jensen
Ibfj@faa.dk
Længslen... efter at høre til... efter den betingelsesløse kærlighed, som den man oplever fra sin far og mor... længslen efter at kende sine rødder gennemsyrer Josefine Ottesens andet bind i serien Det Døde Land.
I »Genfødt« har hovedpersonen Jonah overlevet alle strabadserne i Det Døde Land og når ind til skallerne i det beskyttende sneglehus, som By 21 er opbygget som.
Med Orwellsk pen spidder Josefine Ottesen dystopiske fremtidsvisioner som raceforædling, genmanipulering, kunstig følelseskontrol - EMOen - mens forfatteren samtidig lader dels sin hovedperson Jonah, men også venner som Scavo, Zal og drengen Tao udtrykke ønsket om at leve rigtigt. De vil have suset fra en verden på godt og ondt, hvor solen ikke altid skinner, men hvor livet både kan gøre ondt og være grumt og grimt.

Veloplagt roman
Men By 21 er en helt igennem syntetiske verden, hvor selv årstiderne, solen og månen styres efter, hvad der får populationen til at fungere bedst muligt. Rusmidlerne er piller og sprut og sex.
Sneglehuset, By 21, består af otte skaller, med Skal otte som bolig for styrets højeste og mest intelligente professor og Skal et, som hjemsted for golakker og mennesker med dårlig intelligens. Her udføres samfundets ringeste og mest rutineprægede opgaver - til gengæld kan man i Skal et tale om« lykkelig uvidenhed«.
Jonah er genetisk ren og altså ikke nogen golak. Da han kommer til byen indsluses han i Skal tre, men rykker snart helt op til Skal syv, hvor kun de mest intelligente og kreative har adgang. I denne kolde teknologiske verden møder Jonah måske sin største udfordring - sin indre krise.
Veloplagt - men dystert - beskriver Josefine Ottesen teenagerens og den unge voksnes kvaler med såvel identitet som sit sociale netværk.
Josefine Ottesen: Genfødt. Trilogien Det Døde Land. Forlaget Høst & Søn . 324 sider. 199,95 kr.

Fyens Stiftstidende

25. oktober 2009 04:00 Af CECILIE FRIIS
Efter Jonahs flugt fra landsbyen, den ensomme vandring gennem Det Døde Land og mødet med Bogmand bliver han taget til fange af Høvdingen og må arbejde for ham som Læser og reparere radioer til Høvdingens fordel.

Indtil de en dag bliver angrebet og Jonah slået bevidstløs. Da han vågner, er han på et nyt og fremmed sted. Han er endt i en af de tre eneste resterende byer, som har overlevet Sammenbruddet. Her oplever Jonah et helt nyt liv, og muligheden for at finde ud af, hvem han virkelig er.

Fortsættelsen på Josefine Ottesens dystopi-serie, "Det Døde Land", er bemærkelsesværdig god.

Sammenhængen mellem den første bog og denne, er flot trukket ind i hinanden og universet er fantasifuldt, men stadig nede på jorden, så man kan følge med.

Derudover er Jonahs personlige udvikling interessant at læse om, og der er et flot holdt spændingsniveau over hele bogen. Lige som den første bog, giver "Genfødt" stof til eftertanke, men indeholder også elementer, hvor kritikken af alt ved vores nuværende samfund simpelthen bliver for anstrengende at læse om.

 

nach oben