Danerriget

Danerriget er en serie af bøger, der tager udgangspunkt i Danmarks historie. Første bind, Slægtens Offer, foregår i 1094-95 Se meget mere om serien på www.danerriget.dk

SLÆGTENS OFFER foregår i 1094-95 på Svendborg-egnen og handler om 13-årige Ragnhild, der er i konflikt med sin slægt og sin tid. Ragnhild vil ud og sejle og drive handel ligesom sin far. Men farmoren ønsker Ragnhild giftet bort til sønnen fra nabogården. Ragnhild nægter at trolove sig med den brutale unge mand, men må hurtigt sande, at der ikke er nogen hjælp at hente. Slægten går forud for alt. Ragnhild må enten føje sig eller bede til Jesus eller Frøj i håb om, at en af dem måske vil høre hende…
 
Tekstuddrag:
Slægtens offer
Høst 1094

En orange høstmåne spejlede sig i søens sorte overflade, da Ragnhild forsigtigt gik ned ad den glatte stensliske. Det kolde vand gav hende gåsehud, og kanten på særken var allerede våd. Hvor langt skulle hun gå ud? Hun kiggede tilbage på sin farmor, der stod i det gamle, åbne hellighus på søbredden. Kraftfuldt lod den ældre kvinde takkehymnen klinge ud over søen, mens hun hældte en blanding af mælk og blod fra den ofrede gris ned over den høje, slanke Frøjsten.
              Ragnhild sang tøvende med på bønnen til Frøj, som hendes farmor havde forsøgt at lære hende. De fleste af ordene lød mærkelige og uforståelige, men den gamle, der var Frøjs sejdkone, havde sagt, at hun ikke skulle tænke over sangene, men bare lære dem udenad. Sådan havde hun selv lært dem af sin mor, der havde lært dem af sin mor og så videre så langt tilbage som gården havde ligget ved bredden af Frøjssøen.
              Ragnhild var egentlig for ung til at være den, der ofrede til guden, men uanset hvilke gaver, hendes farmor havde kastet i søen, havde høsten været elendig de sidste otte år. Når det skulle regne, var det tørke, når der var brug for sol, stod vandet ned i dagevis. Om sommeren var det koldt, og om vinteren alt for varmt. Måske var guden træt af at høre på en gammel kone, havde hendes farmor sagt, da hun pressede kransen af løv fra røn, hyld og hassel ned om sin sønnedatters hår.  Frøj havde altid holdt af unge jomfruer, tilføjede hun, selv om Ragnhild strengt taget stadig var et barn. Hun havde endnu ikke fået sine blødninger.
              En let gysen krøb op langs hendes rygrad ved tanken om, at man i tidligere tider ofrede unge kvinder i søen som en gave til guden. Godt, hun ikke levede den gang. Nu var det heldigvis anderledes, for de gamle guder var blevet drevet bort af Jesus Kristus. Vor Herre var en meget stærkere gud, sagde Asser Præst, når den gamle ellers ikke var så drukken, at han i stedet fablede om Oden, der red med sine krigere gennem skoven om natten.


Forfatterens kommentarer:
Siden jeg var barn har jeg været meget optaget af historie, og da jeg for et par år siden blev opfordret til at skrive en historisk roman, tog jeg imod tilbudet. Foreløbig er der planlagt tre bind i serien. Bind 1 foregår i slutningen af 1000-tallet, bind 2 kommer til at foregå omkring 1170 og bind 3 tager udgangspunkt midt i 1200-tallet. Hvis jeg kan holde dampen oppe, har jeg tænkt mig at skrive en roman om hvert århundrede frem til i dag, men nu må vi se, hvordan det går med de tre første.

powered by cmsimple.dk - template by 2bdesign.de

Sitemap
Print version
Mailform
Login
Sidst opdateret:
19/09 2018 16:58:28
en